В един хладен декемврийски ден Никола се разхождаше край брега на морето. В небето летяха гладни гларуси, а в далечината се клатушкаха големи бели кораби.

Неусетно небето почерня, задуха силен вятър. По всичко личеше, че се задава буря. Никола се изплаши. Помисли си, че морето може да го погълне и се затича към кея.

Там видя малка синя лодка. Един рибар скочи от нея и повика момчето при себе си. Двамата бързо се скриха в близката рибарска колиба.

Никола трепереше от студ. Рибарят му даде чаша топъл чай, намести капитанската си шапка и запали старата си лула. После извади малка икона от джоба си и започна да разказва на момчето легендата за свети Николай Чудотворец. Момчето слушаше с интерес как светията запушил с жив шаран дупката на пробит кораб, за да спаси моряците. Разказът беше толкова интересен, че детето бързо забрави страховете си.

 Навън бурята утихна. Никола благодари на стареца и се запъти към вкъщи. Там го чакаха неговите близки. Малчуганът беше забравил, че днес има имен ден. От баба си Никола получи чуден подарък – икона на св. Николай – същата като на стария рибар. Момчето много се зарадва и обеща, че ще я носи винаги със себе си.

Семейството седна на празничната трапеза. Майката на Никола беше приготвила голям печен шаран, както повелява традицията. Момчето похапваше, мислеше за изминалия ден, за срещата с рибаря и за това колко е хубаво да си със семейството си на празника. То вече знаеше, че има небесен покровител, който ще го пази от беди.

Автор: Весела Дончева Вълчева

Сърдечно благодарим на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 12-то издание на конкурса. Сред тях са Застрахователна компания "Асет Иншурънс" АД, бизнесменът Иван Кузманов, бургаският народен представител от ДПС Севим Али, както и: