Над 1000 изпълнители пристигат в Бургас за втория национален конкурс „С песните на Златка Ставрева“. 120 индивидуални участници и 60 групи вече са потвърдили участие, а заявките продължават, коментира певецът Константин Михайлов, който е сред организаторите на мащабния музикален форум. Той ще се проведе на 13 и 14 април в културен дом НХК.

6-членно жури, в което влизат университетски преподаватели и едни от най-добрите изпълнители на странджански песни ще оценяват състезателите. Нелеката задача да прослушват по близо 500 изпълнения на ден ще имат доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева.

Странджанската песен е сериозно предизвикателство за изпълнителите от другите краища на страната, защото е с изключително богата орнаментика и много диалектни думи, разказа Златка Ставрева. Често се случва изпълнители да я питат за различни думи, за да не се загуби смисълът на песента. Идеята на конкурса е да се съхранят ценните песенни образи, които представляват странджанските песни, допълни изпълнителката.

На 13 април, веднага след конкурсната програма ще започне концертът на народният певец Константин Михайлов. Той ще представи новия си албум с песни от Странджа.

Големият победител ще получи Приз на името на Златка Ставрева – плакет и парична награда.

Изпълнителите ще бъдат разделени в различни възрастови групи, като тази година ще има и изключително много деца до 14-годишна възраст, обясниха организаторите.

Националният конкурс „С песните на Златка Ставрева“ се организира със съдействието на Община Бургас и ще бъде под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.