Бургаската фотографска общност отбелязва Световния ден на фотографията с изложба. Експозицията „Море на въже“ е наредена на алеята между Гъбката и Морското казино. Тя съдържа над 50 снимки от 14 автори: Димитрина Андреева, Антоанета Богданова-Иванова, Етелка Пирева, Павлина Иванова, Стефка Делчева, Александър Стоянов, Венелин Тодоров, Георги Иванов, Жечо Планински, Красимир Колев, Константин Костадинов, Пламен Русев, Драгомир Георгиев, Станил Лазаров.

Както подсказва заглавието на изложбата, в центъра на изображенията е морето – фарове, заливи, изгреви и залези, разбира се, не може и без бургаския символ Моста.

Мало и голямо се зареди да разглежда майсторските фотографии от сутринта. Някои от фотосите са отпечатани и в размер на картички. Всеки, който си хареса снимка, може да си я закупи – цените са символични, но красотата е голяма.

Изложбата ще остане в Морската градина днес и утре до залез слънце.

Световният ден на фотографията – 19 август, се отбелязва от 2010 г. по инициатива на австралийския фотограф Корске Ара. Смята се, че на тази дата през 1839 г. правителството на Франция купува патента за изобретения от френския художник и химик Луи Дагер метод за получаване на снимка (дагеротип) и го дарява на света за свободно ползване от всички.

Терминът „фотография“ произлиза от гръцките думи фос, фотос (светлина) и графо („пиша“), означава буквално светопис – техника на рисуване със светлина.

Първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.