Качеството и навременността на подкрепата във всяка една критична ситуация зависи от това с коя застрахователна компания си имате работа. Ето защо е хубаво да разгледаме важните критерии, на които трябва да се спрете при избора, например, на застраховка „Гражданска отговорност“.

Финансова стабилност

Това е минималното изискване. Една стабилна застрахователна компания няма да загуби лиценза си, нито да фалира. А това означава и че няма да избяга от задълженията си към клиентите. Един от ключовите показатели за надеждността на застрахователя е финансовата му стабилност.

Надеждност и опит

Не се заблуждавайте от добри реклами и твърде изгодни оферти. Ще трябва да си сътрудничите със застрахователя повече от една година и е по-добре да сте наясно с маркетинговите трикове.

Качество на обслужване

Най-добрият вариант тук е да се свържете с компания, с която вие или вашите близки имате опит в положително взаимодействие. Ако няма такава, проучете отзивите на клиенти в интернет. Опитайте се да бъдете обективни, тъй като всеки застрахователен случай е индивидуален и клиентите често просто не се запознават с условията на договора при подписването му. И още нещо, което не бива да забравяте - наличието на известно количество отрицателни отзиви е неизбежно, а положителните могат да бъдат скрита реклама.

Тарифи и условия

Никой не иска да плаща повече, когато не се налага. Затова първото нещо, което обикновено хората гледат, е съотношението между цена и качество – каква е цената на застраховката и какъв размер обезщетение ще ви бъде изплатено при настъпване на застрахователно събитие. Една ниска цена може да означава дъмпинг на млада, нестабилна компания или ниско ниво на обслужване. Ето защо, преди да изберете застрахователна компания, преценете още няколко параметъра.

Списък на застрахователните рискове. Като правило, колкото по-евтина е програмата, толкова по-малък е този списък. Помислете за ситуациите, в които финансовата защита би била подходяща за вас и каква е вероятността да възникнат такива.  

Програми за лоялност и допълнителни услуги. Често съществуващите клиенти получават отстъпки за откриване на нови застрахователни програми.

Добро обслужване. По същество вие се доверявате на застрахователната компания да се погрижи за вас в случай на спешност. Когато настъпи застрахователно събитие, никой не иска да прекарва седмици в събиране на документи, да влиза в спорове и да чака месеци за плащане. Затова обърнете внимание на бързината на поддръжката и желанието на застрахователя да отговори на всички ваши въпроси без шикалкавене.

Какво друго е важно да вземете предвид, преди да си закупите застраховка?

Единственото, което остава да направите, е да останете бдителни и да прочетете внимателно договора. Вижте таблицата с изплащанията, графика на таксите, рисковете и изключения. Не се колебайте да задавате въпроси на всеки етап: застраховането е специализирана област и е напълно нормално да не сте особено компетентни. В същото време имате пълното право да се запознаете с цялата необходима информация, преди да подпишете договора.

 

Автор: Лора Костова