„Момичето с коси от морска пяна“ на Деян Димитров е големият победител в седмото издание на нашия Никулденски конкурс за написване на рибарски истории. Личната история на Деян е драматична като неговия разказ. В момента младият мъж е в бургаския затвор, където изтърпява 17-годишна присъда.

Въпреки това Деян не изоставя любимото си занимание и продължава да пише. Вече има зад гърба си една издадена книга, а съвсем скоро на бял свят ще се появи и следващата. Тази година със смелост можем да кажем, че от бургаски конкурсът ни се превърна в национален.

Свои творби ни изпратиха хора от Гоце Делчев, Етрополе, София, Русе… Имаме дори и разказ от мъгливия Албион. Така че, напълно очаквано част от наградите ще заминат извън Бургас.

„Когато тя…“ на Калоян Захариев спечели второто място в конкурса. 31-годишният автор живее в София, а пише от 14 годишен. Зад гърба си има солидно количество награди.

Третата награда отново ще пътува към столицата. Рая Вид за втори път впечатлява журито. Този път с разказа си „Голямата риба“. Всяка година тежката дума за така чаканата класация е на Ваньо Вълчев. И този път той не изневери на себе си, а беше достатъчно критичен и откровен. По негова преценка още четирима автори бяха отличени със специални награди.

Това са Цветелина Тетимова за разказа й „Рибарят на спомени“, Стефан Страшимиров за „Изненада“, Петя Апостолова за „Писмо в бутилка“ и Росица Пенева за „Морето“.

Целият екип на Gramofona.com благодари и на учениците, които участваха тази година. Техните разкази са доказателство, че бъдещето ни е талантливо и обречено на успех. Най-младите автори са едва на 12 години, а най-възрастният е на 83.

В края на церемонията специално отличие получи и самият Ваньо Вълчев. Петя Димитрова - пресаташе на община Созопол му подари от името на кмета Панайот Рейзи историята на морския град. Автор на луксозното издание е проф. Божидар Димитров.

Церемонията по награждаването уважиха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът Красимир Стойчев, общинският председател на БСП Живко Господинов, общински съветници и общественици.

Седмото издание на конкурса се осъществи с подкрепата на Пристанище Бургас,EVN, община Бургас, ГЕРБ – Бургас, фирма Лучи, ресторант Джоли Роджър, Гранд хотел и СПА Приморец, сладкарска верига Роза, Енотека Wine&Friends,Община Созопол, Летище Бургас, Медицинска лаборатория Лина, ДКЦ Ел Масри, Пекарни Зия, Power FM.

 

Снимки: Георги Русчев/Флагман.БГ