Арт място за истинско арт събитие (колкото и нескромно да звучи, когато сами даваме оценка за нещата, които правим). Но хората, които станаха част от 8-то издание на Никулденския ни конкурс за написването на рибарска история, ще се съгласят, че започналият на шега проект се превърна в истинско литературно събитие, което събира на едно място пишещите и обичащите да четат.

Изложбената зала на Магазия 1 беше мястото, на което се проведе и осмата церемония по връчването на наградите на победителите. Ние не обичаме да държим в напрежение, затова и веднага ще кажем. Големият победител е Невена Паскалева с разказа ѝ „Риболов“. Невена от години живее в Гърция, така че наградата ѝ ще отпътува за Солун в близките дни. Или пък екипът на Gramofona.com ще се наеме с нелеката задача да отиде и лично да ѝ предаде приза от 400 лева на брега на Бяло море.

Второто място е за Гергана Стоянова и нейния разказ „Риби мренки“. Гери е познато име в бургаските арт среди. Тя е чаровният пиар на Операта, а лично да я поздрави за отличието дойде и Генералният консул на Република Турция Нурай Иньонтепе. Иван Сухиванов и неговият разказ Преображението“ бяха отличени с трето място. Иван Сухиванов направи една наистина приятна изненада. Като редактор на списане „Море“, той се ангажира първите два разказа да се появят в новия брой на изданието.

Младият талант Пролетина Палова получи поощрителна награда за разказа си „Въдицата“. Като пишещ човек Пролетина със сигурност обича и да чете. Тя ще има възможност да носи в раницата си всички любими книги, защото получи електронен четец. Нейната награда е осигурена от ПП ГЕРБ – Бургас.

Със специални риболовни принадлежности се сдобиха трима от участниците. Специалните награди на магазин "Синхрон Спорт" отидоха при Явор Перфанов за разказа „В очите на рибата“, Камен Петров за „Камбаната на капитана“ и Гочо Гочев за „Национален безжичен телефон“.

Венелин Костадинов пък ще отмаря в приятна компания в петзвездното бижу на Поморие – СПА хотел „Свети Георги“. Разказът му „Тримата братя и морския змей“ му донесе един релаксиращ уикенд на поморийския бряг.

Най-разпознаваемият глас на Бургас – Петър Генчев, беше човекът, който се нагърби с нелеката, но надяваме се, приятна задача да бъде водещ на нашата церемония. Изложбената зала на Магазия 1 събра на едно място приятелите на Gramofona.com и на изкусното слово. Щастливи сме, че тази година през нашия конкурс започна да се оформя още една тема, посветена на морето - а именно неговото опазване и нарушеното екологично равновесие. Ваньо Вълчев отново беше блестящ и непоколебим в оценките си, за което искрено му благодарим.

Конкурсът ни нямаше как да се случи, ако за пореден път до нас не бяха застанали и г-н Диян Димов и Пристанище Бургас. Те са причината Никулденският конкурс да продължава да се съществува и да надгражда нивото си с всяко издание.

Целият екип на Gramofona.com изказва личната си благодарност към всички, които ни помогнаха за тазгодишното издание.

Това са: Пристанище Бургас ЕАД, Черноморски риболов Бургас АД,  Бургосстрой, ГЕРБ-Бургас, Севим Али, АБВ-Бургас, Артстрой 1 Кънстракшън,  СПА хотел "Свети Георги", Топливо АД, Община Бургас, Синхрон Спорт.

Радваме се, че всички Вие станахте партньори на нашия проект, който вече е традиция и част от литературния живот на Бургас. Във време, в което материалното властва над духовното, подкрепата на подобни инициативи ни дава надежда, че културата може и намира подкрепа.