Германският фотограф Кристиан Кнабе, зад чийто обектив са заставали популярни личности като Джордж Буш, Ангела Меркел, Йоко Оно - вдовицата на Джон Ленън, актьора Бъд Спенсър, българина Христо Явашев и вече покойната му съпруга Жан Клод, както и главата на тибетските будисти Далай Лама, гостува в Бургас и изложбата си "Вода", съобщиха от Общината.

Експозицията, която е с екологична насоченост, ще бъде официално открита утре, 4 октомври, от 17.30 часа в зала "Петя Дубарова". Черно-белите фотоси ще бъдат подредени на алеята пред входа на Културния център.

Първоначалната идея на изложбата "Вода" е била да разкрие красотата и очарованието на природното чудо - вода. По време на работата си фотографът Кристиан Кнабе вижда неща, които го карат да промени първоначалния замисъл. Той смята, че един пластмасов стол на плажа е нещо романтично. Наблюдаващият този фотомотив си представя как е седнал на него и се наслаждава на морето и безкрайността на хоризонта... В същото време вижда корабът на "Greenpeace" с протестното послание: "Не на пластмасата в морските води!" Така старият пластмасов стол се оказва просто отпадък, чието място не трябва да е там.

Посланието на експозицията е да бъдем бдителни и разумно да се отнасяме към благата, с които ни дарява природата.

"Вода", това просто химично съединение, състоящо се само от два атома водород и един атом кислород, е природен феномен, в който се е зародил животът и без който той не може да съществува. Нека го пазим, той е единствен и неповторим", апелира авторът.

Кристиан Кнабе е роден на 11 октомври 1961 година в баварския град Мюлдорф на река Инн. След завършване на гимназията следва в Мюнхен в държавното професионално училище за графичен дизайн и реклама.

Работи като фотограф за различни печатни и електронни медии в Германия. В началото на 90-те години е шеф-фотограф в пресслужбата на Евангелската църква на Бавария.

Професията му графичен дизайнер е неразделно свързана с изкуството на художника. Рисува от петгодишна възраст. Негови картини са представяни в различни художествени галерии в България и Германия.