Силно модифицираната ГАЗ-ка, която виждате на снимките е дело на бай Иван от село Клокотница. Българинът реставрира 74-годишния всъдеход вече втора година и както е видно, проектът все още не е завършен.

Оригиналът е ГАЗ-67Б - съветски военен високопроходим автомобил, произвеждащ се през периода 1943 - 1953-а. Екземплярът на бай Иван е от първите, слезли от конвейерите.

От него обаче не са запазени много възли и агрегати и за това се налага монтиране на нов агрегат. Двигателят сега е дизелов и е заимстван от Mercedes-Benz 190. Като цяло от оригинала е останало само шасито, а всичко друго е дело на въпросния бай Иван от Клокотница.

Интересното е, че самоделният майстор прави на практика возилото от нула, като копира всичко от стари снимки и го прави на ръка. Бай Иван е и страстен почитател на соц. времената, защото в работилницата му има портрети на всички бивши съветски величия, както и гоблен на Тодор Живков. Още една интересна "творба" на бай Иван е американският Ford Probe със съветска ракета върху него.
 

Източник и снимка: Факти.бг