Петима братя тръгнали с кораба си в морето. Стигнали до един остров, но на пътя им се появила бездънна яма. Братята били магьосници и омагьосали каменен мост. Изведнъж на пътя им изникнало чудовище. То било много ядосано, защото всеки стъпил на острова му умирал и то го изяждало. Чудовището било хитро и попитало всеки от братята какъв дар иска да му даде, защото  са преминали през ямата. После то щяло да ги изяде. Първият брат бил горделив и казал, че не иска нищо. Вторият брат поискал да е най-красивият човек на света. Третият брат поискал за жена най-красивата русалка. Четвъртият брат казал, че иска да е много богат. Петият брат поискал пръстен ,който може да го направи невидим, защото се сетил, че чудовището е намислило нещо. Първите двама братя тръгнали по морето с кораба си и когато заспали чудовището ги изяло и потопило кораба.

Вторите двама братя останали на острова и си построили величествено имение. Една вечер, когато имало божествено красив залез те излезли, за да му се полюбуват, но чудовището ги бутнало в морето, те се удавили и то изяло и тях.                                     

Чудовището започнало да търси петият брат, търсил го дълги години из моретата и океаните, но не успяло да го намери.                      

Накрая, когато петият брат достигнал преклонна възраст, бил моряк и имал деца и жена свалил пръстена и го дал за наследство на жена си и децата си. Той се предал на чудовището и то го изяло.

Автор: Ивет Арабаджиева, ПМГ „Никола Обрешков“

Екипът на Gramofona.com сърдечно благодари на всички, които отново ни протегнаха ръка, за да го има и 11-ото издание на конкурса. Сред тях са бизнесменът Иван Кузманов, хотел „Утопия форест”, както и: