Руският национален отбор по футбол бе дисквалифициран условно от участие в Евро 2016 от УЕФА, съобщава Standartnews.com.  Сборная ще бъде отстранена от участие в турнира, ако привържениците им заформят нови масови безредици на стадионите в оставащите дни от турнира.

Освен това Руският футболен съюз е глобен със 150 000 евро. УЕФА предупреди категорично, че руските национали ще бъдат изхвърлени, ако "инциденти от подобен характер се случат вътре в стадиона на всеки от оставащите мачове на руския отбор по време на турнира".

Санкцията е заради нахлуването на руснаци в британския сектор на "Стад Велодром" в Марсилия в събота след последния съдийски сигнал при равенството 1:1 между Англия и Русия.

Англичаните буквално бяха изблъскани от един от блоковете на трибуните от беснеещи руснаци.

Това бе само един епизод от продължилите 3 дни масови безредици в Марсилия, които съпътстваха срещата между двата отбора. Вследствие на сблъсъците между двете агитки пострадаха 35 англичани.

Впоследствие марсилският прокурор Брин Робин обяви, че безредиците са предизвикани от около 150 руски хулигани, трениращи бойно самбо, MMA и други бойни стилове. Повечето от руските привърженици бяха от московските грандове Спартак, ЦСКА и Локомотив.

Франция в момента е на път да екстрадира и цял автобус с руски фенове.

 

Снимка: gong.bg