Сър Робърт „Боби“ Чарлтън почина на 86-годишна възраст. Новината бе съобщена от „Манчестър Юнайтед“.

„Манчестър Юнайтед“ тъгува по загубата на един от най-великите и най-обичаните футболисти в историята на клуба“, написаха 20-кратните шампиони на Англия.

Роден в малкия град Ашингтън в графство Нортумбрия на 11 октомври 1937 година Боби Чарлтън се присъединява към школата на „Манчестър Юнайтед“ през 1953 година. Три години по-късно той дебютира за „червените дяволи“, за които изиграва 758 мача и вкарва 249 гола в рамките на 17 години.

Той печели Купата на европейските шампиони през 1968 година, три пъти става шампион на Англия и веднъж триумфира с Купата на Англия.

Чарлтън бе последният оцелял футболист на „Манчестър Юнайтед“ от самолетната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 година. Той е спасен в нея от тогавашния си съотборник Хари Грег.

С националния отбор на Англия Чарлтън прави забележителна кариера, като печели световната титла през 1966 година. Той е избран за „Най-добър играч“ на световното първенство, както и за носител на „Златната топка“ през същата година.

За Англия Боби Чарлтън има 106 мача и 49 гола.

След края на кариерата си той дълги години работи като директор в „Манчестър Юнайтед“. В негова чест южната трибуна на стадион „Олд Трафорд“ носи името „Сър Боби Чарлтън“.

През ноември 2020 година близките на футболиста съобщиха, че той страда от деменция.

Източник: БТА