Ръководителят на детско-юношеската академия на Нефтохимик Николай Кръстев, както и главният методист Мариян Нунев се завърнаха от Италия, където бяха посрещнати и обмениха опит с колегите си от Футболен клуб „Реджина“.

Престоят ни в Академията на Реджина беше изключително полезен за нашия клуб. Като една от главните причини за пътуването ни до Италия е да създадем директна връзка с Джузепе Герия, който е директор на школата на Реджина. Той е назначен преди три месеца на работа в клуба и е човек с изключително богат опит в работата с младите таланти на италианския футбол. Ръководил с изключителен успех школите на Ювентус и Пескара, дали топ футболисти като -Верати, Инсиние, Имобиле, Торейра, Политано и много други.

Прибирайки се да работи в своя роден град, той несъмнено ще подобри още повече Академията на Реджина. Така че ние бяхме изключително щастливи да поговорим с него за всичко, касаещо развитието на талантите. Структурата на школата, методите на работа, както и това, което той ще промени в Академията, за да бъде по-успешна в изграждането на бъдещи професионални футболисти. Надявам се, че поканата, която ни отправи догодина, за да видим повече от неговата работа, ще можем да покажем и наши момчета готови да играят на Апенинския полуостров, сподели Николай Кръстев.

Сред презентираните концепция, периодизация и принципи на обучение ние виждаме много сходни методи с методиката която прилагане в школата на Нефтохимик, което за нас е радващо. На първо място стои индивидуалното развитие на всеки един състезател. Вземането на правилни решения под натиск, интензитет при прилагането им и игрова интелигентност са критерии за потенциално развитие на състезателите.

Както при нас така и при тях липсват добри флангови състезатели които на скорост да преодоляват противници и да финализират. В този ред на мисли е нужно обучение което да не ограничава атакуващите състезатели да преодоляват, напротив, обучението трябва да провокира точно това. Тактическото отборно обучение в Реджина започна тепърва в U16. Преди това се набляга на индивидуална и групова тактика, коментира Мариян Нунев.