Кипърският клуб „Анагениси“ (Дериня) организира специална вечеря за легендата на футбола в Бургас и Несебър Николай Русев – Джангъра, съобщава БТА. На нея присъстваха всички членове на клуба, много местни привърженици и играчи от настоящия тим. Срещата беше организирана, за да се запознаят младите в града с футболиста, който има огромен принос в изграждането на „Анагениси“ като сериозен клуб, стигнал до елита в Кипър.

В специалния анонс за вечерята, посветена на Русев, се казва: „Имаме удоволствието да посрещнем старата слава на нашия отбор – Николай Русев, като събитието ще се състои в клубната къща. Това вероятно е един от най-добрите чуждестранни футболисти, носещи фланелката на „Анагениси“. В трите години, които прекара в Дериня, той беше модел на професионализъм за всички“.

От името на Управителния съвет на клуба Джангъра бе приветстван от президента Маринос Стекас, касиерът Деспо Анастасиу и секретарят Никос Лилиу. След края на официалната част Николай Русев благодари за приема и честта, която му е оказана и описа периода си в Дериня като „неповторимо и уникално изживяване“. Българинът беше отличен с плакет за приноса му, шал, сувенири и други специални подаръци.

Всички заедно си припомниха няколко важни и незабравими моменти от историята на клуба от района на Фамагуста. Прочетен пред аудиторията е и репортаж от мач през 1987 година между „Алки“ (Ларнака) и „Анагениси“ (Дериня), завършил 1:2. Мачът е особено специален за всички в „Анагениси“, защото е дебют на тима в кипърската Първа дивизия.

След като домакините повеждат в резултата, „Анагениси“ прави обрат с два гола именно на Николай Русев. Равенството е възстановено в 14-ата минута. Второто попадение обаче е истински шедьовър с мощен изстрел от 35 метра в 28-ата минута. Любопитното е, че българската връзка е доста силна с бившия национал Николай Арабов в защитата на гостите, а треньор е Серги Йоцов.

Николай Русев, известен с прякора Джангъра, е един от най-обичаните футболисти в Бургаско през 80-те години. За местните фенове има много силен ореол и заради отказа да премине в „Левски“, когато е искан от „сините“. Кариерата му в кипърското първенство започва от 1987-а година и освен в „Анагениси“ минава през АПЕП (Киперунда) и ПАЕЕК (Кериния). За „Черноморец“ (Бургас) играе в няколко периода, бил е помощник-треньор и старши треньор на мъжкия тим. Сега работи в отбора от родния си град Несебър.

В момента „Анагениси“ (Дериня) е в трета дивизия на кипърския футбол, където заема второто място. Предвид разликата в точките пред следващите отбори, най-вероятно зелените ще спечелят промоция във втора лига.