Въпреки че приключи на футболния терен в събота, бургаското футболно дерби между оборите на Черноморец и Нефтохимик продължава задочно и след мача. Едни на други ръководители и фенове от двата отбора продължават да отправят нападки към съдията и противниковия лагер. Поред епизод от това съперничество е изпратена до медиите декларация на Обединените привърженици на ПФК Нефтохимик. Ето пълния текст на писмото без редакторска намеса:  

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ОБЩЕСТВЕНИЦИ И МЕДИИ!

Отмина поредното бургаско дерби, в което съвсем закономерно нашият любим клуб Нефтохимик победи. Победa с лекота и без излишно напрежение, знаейки, че трудните мачове в битката за промоция тепърва предстоят. И фактът, че това е трета победа за 6 месеца над Черноморец, показва без никакви съмнения кой е по-добрият тим в града.

Дотук обаче с чисто футболните неща.

В последните години в бургаската общественост се насади мнение, че феновете на Нефтохимик рушат, а тези на Черноморец градят. И съвсем тенденциозно се подминаваха фактите, че точно ние, феновете на "шейховете" спасихме клуба на два пъти от това да изчезне на картата, накарахме в град Бургас да се говори за построяването на нов стадион и участвахме в няколко инициативи за популяризирането на клуба и спорта сред децата в града. Въпреки всичко това хора лъжеха и създаваха интриги свързани с нашето име.

Още преди мача в социалните мрежи шефчета на Черноморец, между другото заклети поклонници на Софийския футбол , започнаха да ни провокират. Фенчета на Черноморец споделяха огнестрелни оръжия с призив да ги използват срещу нас по време на мача. Шефчетата и спонсорите на Черноморец ни наричаха с всякакви обидни епитети, като и след мача няколко наши фена получиха заплахи и обиди от уж "уважавани" сини привърженици и говореха, че не сме мъже, а крадци. Всички тези коментари са чиста проба опит за насаждане на омраза и предпоставка за нажежаване на обстановката сред футболните среди в Бургас.

И тук идва въпросът беше ли създадена стабилна и съхраняваща здравето на всички по трибуните организация от страна на домакините. Секторът, в който бяхме настанени, беше малък и с ограда, която много лесно можеше да падне под натиска на хора и така да излезем отново черни и рушащи.

Е, въпреки тясното пространство ние издържахме на това животинско отношение. Подкрепяхме тима, пеехме песни на победата и нито за секунда не възпрепятствахме работата на полицията и не нарушихме закона.

Но какво стана с тази толкова "европейска" публика на Черноморец? Скачане на бой на нашия треньор, плюнки по адрес наши спонсори, блъскане върху скамейката на нашия отбор. Псуване от длъжностни лица в сини екипи към нашите момчета и треньори. Заплахи от псевдо бизнесмени и налитане на бой над хора в зелени екипи след мача в тунела. И удобно за някои журналистчета, които винаги са на “правилното” място и милеят за “правдата”, това не е отразено! А някой обърна ли внимание, че феновете на символичните домакини използваха пиротехнически средства, въпреки изричната молба от МВР да не се внасят и обстойните проверки. Може би лично клуба домакин да ги е вкарало? Но каквато и да е била причината, тя е незаконна и против нормите и молбите на полицията преди мача. Не случайно от МВР излязоха с благодарности към феновете на Нефтохимик за европейското поведение и не обелиха нито дума за тези на Черноморец.

Нека отбележим, че в деня на мача температурите бяха значително под нулата, а силният вятър особено в тази част на града допълнително даваше усещане за сибирски студ. И някак напълно нелогично се наложи феновете на гостите да бъдат задържани още 30 мин. на стадиона, което може би беше като вид реванш от страна на домакините за това, че отново ги надвихме както на терена, така и на трибуните.

И не на последно място бихме подчертали, че независимо от малкото сняг, който бе паднал над града ни, домакините не си бяха направили труда да позачистят терена, което предпоставяше за контузии и предимство за по-слабия отбор, което може би обяснява бездействието им в този случай. А за капак бяха осигурили само една топка с която се изигра мача и се налагаше децата от школата да тичат из кривите писти да я гонят. Препоръчваме да дойдат на един домакински мач на Нефтохимик и да погледнат как трябва да се организира една подобна футболна среща.

Благодарим още веднъж на нашия клуб за победата, на полицията за това, че бяха толерантни към нас и на отбора домакин, че ни предостави нова порция хубави моменти с поредната победа над тях.

И нека Община Бургас се замисли дали е редно да субсидира клуб за неговия тригодишен "юбилей", след подобни изцепки в мач, който трябваше да бъде празник за любимия ни град!

Нефтохимик - това е Бургас!!!

С уважение,

Обединени привърженици на Нефтохимик!