„Клубът на привържениците на „Нефтохимик“ обвинява ръководството на Община Бургас и в частност кмета Димитър Николов за това, че любимият им отбор няма да играе в Бургас. Феновете разпространиха декларация по повод заявеното от футболния клуб, че тимът ще посреща съперниците си през новото първенство във Втора лига на стадиона в Созопол. Причината е исканият наем за ползването на стадион „Лазур“, който е в размер на 12 хиляди лева без ДДС на мач. Тази цена е непосилна за клуба.

Феновете критикуват кмета, че през последните 10 години е направил куп обещания, според които проблемът с липсата на футболен стадион и база в град Бургас е трябвало да се реши. Имат се предвид обещанията за стадион в Долно Езерово, стадион в ж.к. „Славейков“, стадион в ж.к. „Меден рудник“, както и евентуалното закупуване на частния стадион „Лазур“ от Община Бургас. До този момент обече нито едно от тези обещания не е изпълнено.

Самият Димитър Николов заяви вчера пред журналисти, че проектът за строителство на нов градски стадион вече е приключил и в момента тече последен анализ, като се очаква в най-скоро време в Общината да пристигне оценката колко ще струва съоръжението и на какви етапи ще може да се строи. След това Общинският съвет трябва да вземе решение кога да започне изграждането му. Проведени са и няколко срещи с министъра на спорта относно евентуалното строителство на голям стадион в Бургас, с който да кандидатстваме за домакини на европейско първенство по футбол. Предоставени са няколко варианта на държавата къде може да бъде локализиран този стадион и как може да бъде експлоатиран след приключването на евентуално домакинство на европейското. Кметът призна, че всичко това предстои в дълбокото бъдеще и нещата са в съвсем начален етап.

Привържениците на „Нефтохимик“ обаче настояват ръководителите на Общината да направят така, че отборът да играе домакинските си срещи през сезон 2019/2020 в град Бургас. А също и в рамките на първенството да осигурят дългосрочно решение на проблема с липсата на стадион, който отговаря на критериите на Първа лига, и тренировъчна футболна база, която да е достъпна за ПФК „Нефтохимик 1962“ и децата на Бургас.

Ето пълния текст на декларацията на „Клуб на привържениците на „Нефтохимик“:

Уважаеми съграждани на гр. Бургас, уважаеми ръководители на община Бургас и ПФК Нефтохимик 1962,

Във връзка с последната официална информация от ПФК Нефтохимик 1962, според която домакинските мачове на клуба през сезон 2019/2020 няма да се играят в гр. Бургас, а в гр Созопол:

Ние от „Клуб на Привържениците на Нефтохимик“, заявяваме, че сме категорично против домакинските мачове на нашия любим отбор да се играят извън град Бургас!

През последните 10 години нашият отбор изтърпя прекалено много подобни унижения. Като от 163 домакински мача бе принуден изиграе 93 извън Бургас. Включително и едно „бургаско дерби” на ниво Първа лига на стадиона в гр. Сливен, което смятаме за връх на футболното безхаберие в гр. Бургас.

Отговорни за тази печална статистика са не само ръководителите на ПФК Нефтохимик 1962, а главно ръководителите на Община Бургас и в частност кмета – Димитър Николов.

През последните 10 години г-н Димитър Николов направи куп обещания, според които проблемът с липсата на футболен стадион и база в град Бургас трябваше да се реши.

Бяха обещани последователно: стадион в Долно Езерово, стадион в ж.к. „Славейков“, стадион в ж.к. „Меден Рудник“, заговори се и за закупуване на частния стадион „Лазур“ от Община Бургас. Нито едно от тези обещания не беше изпълнено!

Днес за пореден път Митко Събев иска от ръководството на ПФК Нефтохимик 1962 да плати немислима сума за едногодишен наем на единствения годен за използване стадион  за професионален футбол на територията на община Бургас и да може клубът  да играе на изпадналия в трагично състояние стадион „Лазур“ (бивш ст. Нефтохимик, бивш стадион красавец и гордост за Бургас, на който играеше най-успешния футболен клуб в града - Нефтохимик). В крайна сметка ръководството на клуба предпочете ПФК „Нефтохимик 1962“ да не играе в Бургас, защото не може да си го позволи. А Община Бургас, която е акционер в клуба и вие г-н Димитър Николов гузно мълчите. Защо!? Нима сте съгласни с този пореден абсурд!?

След една позорна година за бургаския футбол, в която градът ни нямаше представител сред професионалистите за пръв път от 50 години, „Нефтохимик“ се пребори за промоция в опит да измие този срам. А за награда получава поредното си изгнание – този път в Созопол. Това ли заслужават тези футболисти и треньори за всеотдайния си труд!? Това ли заслужават феновете, без които клубът едва ли днес щеше да съществува!? Това ли заслужават бургазлии? За поредна година да не могат да гледат футбол на професионално ниво в град Бургас? Нима четвъртият по големина град в България не може да осигури стадион на ниво Втора лига за единствения си професионален футболен клуб?! Не Ви ли е срам от това, господа общинари и г-н кмете? Не се ли чувствате отговорни, че Бургас вече не е футболен град?

С оглед на изложеното до тук, ние - феновете на „Нефтохимик“- настояваме вие - ръководителите на Община Бургас да направите това, което зависи от вас така, че:

1.           ПФК Нефтохимик 1962 да играе домакинските си срещи през сезон 2019/2020 в град Бургас.

2.           В рамките на сезон 2019/2020 да осигурите дългосрочно решение на проблема с липсата на стадион, който отговаря на критериите на Първа лига и тренировъчна футболна база, които да са достъпни за ПФК Нефтохимик 1962 и децата на Бургас.