Руската тенисистка Мария Шарапова обяви, че е дала положителна допинг проба. Тя е хваната с мелдоний след тест по време на Australian Open, пише Dnevnik.

Какво е мелдоният? Това е вещество, създадено в Латвия по времето на СССР - през 70-те години на миналия век. Търговското му наименование е милдронат.

От 1 януари 2016 г. мелдоният влезе в списъка със забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA). Преди година антидопинговата лаборатория в Кьолн предупреди в научна публикация, че веществото допринася за увеличаването издръжливостта на спортистите, помага при възстановяването след тренировка, предпазва от стрес и подобрява дейността на централната нервна система.

Шарапова каза, че е ползвала милдронат в продължение на десет години по предписание на семейния си лекар. Антиисхемичното лекарство не е одобрено за употреба в САЩ.

"Имам различни здравословни проблеми от 2006 г. Този медикамент ми помага и затова съм го взимала досега. Много често ми прилошава. Имах недостиг на магнезий и семейна анамнеза за диабет, имаше и признаци на диабет. Получавах няколко медикамента, един от които беше този", обясни Шарапова.

WADA откри доказателства, че "спортисти го използват в опит да подобрят представянето си". На 16 септември 2015 г. беше решено веществото да влезе в забранителния списък и забраната влезе в сила от 1 януари.

Шарапова е била уведомена на 22 декември за промените в списъка със забранените вещества, но не го е проверила. Носителката на пет титли от Големия шлем пое пълна отговорност за случилото се и отказа отварянето на Б пробата. С това си заслужи много похвали за реакцията си.

Източник: dnevnik.bg