В Поморие се проведе семинар за запознаване с възможностите и перспективите на кампанията Now We MOVE България. Над  25 участници в срещата, представители на детски градини, училища и спортни клубове на територията на общината, обединиха мнението си за ползите от физическата активност и последствията, които води липсата й. Всички те подкрепиха идеята за активно участие с деца и родители в събитията, които морският град подготвя във връзка с предстоящата кампания за физическа активност.

Месец май ще бъде посветен на спорта в Поморие. Мотото, под което ще се проведат редица спортни събития  е „Да раздвижим Поморие”. Предвижда се въвеждане на утринна гимнастика в училища и детски градини, бебешки маратон, парад на спортните клубове, вело и пешеходни походи, информационна и рекламна кампания.

Като част от  Now We MOVE  морският град активно ще участва и в Европейската седмица на физическата активност и спорта, Флашмоб и европейски фитнес ден, Европейски ден на спорта в училище,  Ден без асансьори.

 „Готови сме да подкрепим всяка добра инициатива, идея и предложение за повишаване физическата активност и развитие на масовия спорт в Поморие. Вие, учителите по физическо възпитание и треньори на спортни клубове сте ключови фигури и разчитам на вашето съдействие и подкрепа”, заяви  Аделина Чолева, експерт по Спорт в поморийската община.

В края на семинара Ася Динолова, експерт Социални дейности представи кратка лекция на тема „Стрес и дистрес”,  посветена на начините за справяне със стреса чрез физическа активност и спорт.

Now We MOVE е най-голямата европейска кампания, промотираща спорта и физическата активност. Стартирала през 2012 г.  от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), тя обединява заинтересованите страни от сферата на спорта  и други сектори, за да се бори с липсата на физическа активност в Европа. Основната цел  е да се повиши вниманието върху ползите от спорта и физическата активност сред европейските граждани. През 2015 г. кампанията достига до  130 000 човека чрез над 600 събития из цялата страна. Националният координатор на Now We MOVE за България е сдружението „BG Бъди активен”, чиито екип, дейности  и постижения бяха представени по време на информационния семинар в Поморие.