Вячеслав Тиличеев вдигна за втори пореден път купата на шахматния турнир в памет на Янко Гюзелев. Руснакът, който живее в Бургас доказа майсторство и демонстрира хладнокръвие в блиц турнира, който събра за девети пореден път любителите на стратегическата игра.

Тази година в него се включиха рекорден брой участници- над 60 състезатели. Конкуренцията в генералното класиране беше повече от оспорвана, а шахматистите се оказаха с изравнени сили. Класираните от второ до шесто място са с еднакъв брой точки – 5,5 и с по 5 победи. При ветераните първото място спечели Ангел Ангелов. Традиционно за купа „Янко Гюзелев” се състезават и децата от шахматен клуб „Бургас – 64”.

Малките шахматисти показаха завидни умения на черно-бялата дъска. За втора година при момичетата триумфира Деница Петкова. При момчетата до 10 и 14 години, купите отидоха при двама братя. Кристиян Вълчев се оказа най-добър при най-малките, а брат му Мартин е безспорният победител при по-големите.

Христо Стоянов завоюва второто място при момчетата до 10 год. Чаровният шахматист участва за първи път в подобен турнир. Призна, че дели времето си между футбола и шахмата, но иска в 10-то издание на турнира да вдигне и купата на абсолютния победител.

Жасмина Кондева е на 7 години и също се поздрави за първи път с призово отличие. Жасмина играе шах от 4-годишна и с гордост признава, че вече побеждава дядо си и баща. Тя завоюва второто място при момичетата. Турнирът за купа „Янко Гюзелев” се организира от шахматен клуб „Бургас-64” и от сем. Гюзелеви.

Основен двигател на идеята е внучката на Янко Гюзелев – Ивон. „Желанието на дядо беше да провокира децата и да ги накара да обичат тази игра. Той искаше този турнир да се случи и вече за девети път успяваме да спазим обещанието си към него”, коментира в началото на състезанието Ивон Гюзелева.