Всички в Бургаско ще стискаме палци в сряда и четвъртък на 19-годишната Селин Али от Айтос. Младата състезателка, световен шампион по ловна стрелба в дисциплината "трап", ще покаже пред света що е то точен мерник. Али представлява България на Олимпиадата в Токио.

Селин ще стреля по мишени на 28 юли /сряда/ три серии /75 мишени/, разказа пред Грамофона нюз баща й Ниязи Али, който е личният й треньор. На следващия ден, в четвъртък, младото момиче ще стреля още две серии /50 мишени/. Али допълни, че първите шестима отиват на финал.

Дисциплината й е изключително трудна, коментираха пред екипа ни бургаски ловци. Селин трябва много добре да прецени траекторията на изстреляните мишени, защото те се влияят от метеорологичните условия, включително полъха на вятър. „Това умение е все едно да стреляш в нищото, а успехът идва след много тренировки, рутина”, обясниха още специалисти по лова.

Треньорът на Селин допълни, че мерките срещу коронавируса в японската столица са доста строги. „Не се допускат компромиси. При всяко излизане от олимпийското селище, се мери температура, всеки ден ни правят тестове за ковид, всеки ден се докладва за здравословни проблеми по мобилните телефони”, каза Ниязи Али.

В интервю за Грамофона нюз от края на юни, Селин обясни, че ще се опита да бъде много спокойна преди игрите. „Винаги си казвам, че каквото е писано, то това ще стане. Не мисля за нищо специално, когато участвам някъде. Просто излизам и показвам какво съм тренирала и какво мога”, добави преди месец тя.