Да се организира ученически спортен календар, който да обхване децата от първи до четвърти клас, предлага общинският съветник от „Движение България на гражданите“ Манол Тодоров. Той предлага също така в бюджета на общината да се отпуснат допълнителни средства и за дофинансиране на ученическите игри за децата от прогимназиалния и гимназиалния етап на обучение.

Предложението на Тодоров е внесено за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас. В мотивите си Манол Тодоров подчертава, че България е на едно от челните места с често срещано наднормено тегло в детска възраст. Затлъстяването причинява над 190 различни усложнения и заболявания, сред които са хипертонията и диабета, допълва Тодоров.

Според общинския съветник най-малките ученици са едни от най-ощетените по отношение на училищния спорт, защото за тях не се организират почти никакви извънкласни спортни мероприятия. Според информация от Световната здравна организация за децата от 6 до 12 години необходимата физическа активност е 60 минути на ден.

„Прави тревожно впечатление, че за поредна година децата от 1 до 4 клас са пренебрегнати и за тях няма организирани ученически игри, каквито се провеждат на местно и национално ниво за по-големите. Като добавим не толкова добрата материално-спортна база в голяма част от бургаските училища и  гореспоменатата статистика, можем да направим неоспоримо заключение, че децата на възраст от 7 до 10 години в Бургас водят застоял начин на живот, в който спортът присъства фиктивно и недостатъчно“, коментира Манол Тодоров.

Неговото предложение е Община Бургас да организира спортен календар за възрастите 1-2 и 3-4 клас в следните спортове: футбол, баскетбол, хандбал, плуване и лека атлетика. Според разчетите на общинския съветник, за това ще са необходими 20 хил. лева.

С 10 хил. лева пък да се дофинансира бюджетът за ученическите игри на по-големите, предлага още Манол Тодорв. Средства според него трябва да се използват за допълнителни награди на победителите и за покриване на разходите им при участие в националните финали.

 

Снимка: Архив