Дванадесетият, традиционен турнир по конен спорт „Купа Бургас“ през 2023 г. ще се проведе през първата половина на месец август, съобщиха организаторите. Във всички дни на състезанията програмата е разпределена на два етапа – сутрин от 9.00 ч. до 12.00 ч. и следобед от 18.30 ч. до приключване на последния състезателен етап.

На 5 и 6 август ще се проведе открит турнир. Понеделник, вторник,сряда и четвъртък (7, 8, 9 и 10 август) са почивни дни за състезателите. Тренировките на всички състезателни коне ще се проведат в тези дни, които са атрактивни за публиката. Тренировъчен нощен паркур ще се проведе на 9 август след 17.30 ч.

Венецът на състезанията - „Купа Бургас 2023“ е на 11 и 12 август (петък и събота). В тези дни е планирано от 9.00 ч. до обяд да се състезават деца с райдър пони, деца с коне, като паркурът е с препятствие до 110 см.

След 17.30 ч., и в двата дни от състезанията, започва най-атрактивната част от конните състезания. В надпреварата по прескачане паркурите ще стават все по-сложни и интересни с напредване на деня, а височината на препятствията ще нараства. Предвидени са два приза – за най-добър състезател и най-добър състезател - категория деца.

Това е най-мащабният комплекс от конни състезания в страната, единственият турнир, който има включени в програмата си нощни паркури. Той е два пъти по-продължителен от държавните първенства, балканиадите и състезанията за Световната купа.

В дните от 5 до 12 август включително на конната база в парк „Езеро“ ще се състезават над осемдесет състезатели от цялата страна и над сто и тридесет коня.

Турнирът се организира от Община Бургас, Българската федерация по конен спорт, съвместно с клуба по конен спорт „Хан Крум“ - Бургас.

Всички любители на конния спорт, жители и гости на Бургас могат да се потопят в магията на този прекрасен спорт и да заповядат на Конна база парк „Езеро“, за да станат част от състезанията.