Общинска фондация „Спортен Бургас“ да се занимава с популяризирането и развитието на спорта в града. Това предлага председателят на ресорната комисия към местния парламент Йордан Георгиев.

Той вече е внесъл предложението си за разглеждане от Общинския съвет. „Идеята е фондацията да търси спонсори и да подпомага спортните клубове, спортистите и дори ветераните. Ние в момента имаме световни шампиони, на които се чудим как да помогнем финансово и каква пенсия да им отпуснем. Подобна организация като фондацията работи по-бързо и гъвкаво от всяка една администрация“, коментира Георгиев.

 „Финансовите средства, които Община Бургас отделя в своя бюджет за пряко финансиране и развитие на детско-юношеския и елитния спорт са значителни, но в същото време те са ограничени законодателно. Това води до остър недостиг на финанси за развитие и функциониране на детско юношеските школи с цел обхващане на повече участници в тях и изграждането им, като елитни спортисти. Липсата на перспектива пред елитните ни състезатели, както в индивидуалните, така и в колективните спортове също води до техния отказ от бъдещо тяхно развитие в сферата на спорта. Тези и други причини ни правят неконкурентни в национален и международен мащаб в сферата на високото спортно майсторство“, отбелязва Георгиев.

Цел на фондацията ще е да подпомага както елитните състезатели, така и масовия спорт. Освен това през „Спортен Бургас“ ще може да се подпомагат финансово и социално и бивши спортисти и треньори, които са в затруднено положение, а също така фондацията ще може да се грижи и за състезатели в случай на контузии или заболявания.

Фондацията трябва да се управлява от Управителен съвет, в който влизат петима членове. Предложението е това да са:

Веселина Деведжиева – Георгиева

Димитър Костов

Евелина Михалева

Йордан Георгиев

Красимир Стойчев               

В Контролния съвет на фондацията пък се предлага да влязат общинските съветници:

Иво Баев

Красимир Калудов

Манол Тодоров

Структурата на общинската фондация предвижда и Обществен съвет, в който ще се включат 25 от знаковите имена на бургаския спорт – не само състезатели, треньори или деятели, но и хора, които са известни с отношението съм към спорта и подкрепата, която оказват на различни клубове и състезатели през годините.