Съдия изпълнител запорира сметките на бургаските гребци Бургаските гребци оцеляват на ръба и пак печелят медали. Това е може би единственият гребен клуб в страната, при който спортистите тренират в зала и с тренажори, а не на гребния канал, признава Янина Янакиева. Тя е и треньор, и състезател. Преди дни се върна със сребро от турнира в Пловдив, а днес с президента на клуба и първия български световен шампион по гребане, Димитър Янакиев се чудят от къде да намерят 1200 лева, защото Областна администрация ги е дала на съдия-изпълнител заради просрочен наем.

Клубът, от който е тръгнал и олимпийският ни медалист Иво Янакиев в момента оцелява само от ината на двамата треньори. Някога тук са тренирали по 30-40 състезатели и всички са били шампиони от различни първенства. В момента тренират 5-6 деца и още толкова при големите. В повечето случаи тренировките преминават в залата, защото каналът е в тръстика, а това застрашава живота на спортистите.

„Друг път тревата се чистеше до края на август, а сега още не може да се влезе“, обяснява Димитър Янакиев. През годините той неведнъж е влизал в канала, за да почисти корените и тръстиката и да осигури нормални условия за тренировка. В момента бургаските гребци могат да използват не повече от 20-30 метра от канала. Една пълноценна тренировка на дете обаче изисква около 15 км. гребане, а за възрастните разстоянието нараства драстично. Нашите гребци обаче няма как да минат и първия завой на канала, защото ще се заплетат в корените на тръстиката, тъй като всичко вече е обрасло.

За да се почисти е необходима специализирана техника, която обаче е скъпа. Това е задължение на държавата, т.е. на Областната администрация. На последното заседание на местния парламент съветниците гласуваха помощ от 2000 лева за клуба. Парите са, за да се покрият разходите по състезанието в Пловдив, от което бургазлии се върнаха със сребро. Средствата обаче най-вероятно няма да стигнат до клуба и той няма да може да се разплати с организаторите на турнира. От петък съдия изпълнител е запорирал сметките, защото гребците не са плащали наем на държавата.

„Обидно ми стана когато се обадиха“, признава Янина. От години клубът реално разчита основно на себе си. „Община Бургас ни подпомага. Получаваме 3000 лева. Толкова получаваме и от държавата. Това са пари, с които могат да се покрият разходите за две-три състезания, но има ток, има поддръжка, разходи“, обяснява Димитър Янакиев. Той е човекът, който осигурява транспорт за лодките когато има състезание. Той се грижи за безопасността на базата, която е под постоянния прицел на крадци.

„Вече не разглобяваме лодките, защото влизат и крадат алуминия. Една лодка струва 3000 евро, а те продават алуминия за 15 лева“, обяснява Димитър. Преди години обикалял по пунктовете за цветни метали в района, за да си търси откраднати механизми. „Исках да ги откупя, ако са още цели, защото не мога да си позволя нови.“ Последните набези са от пролетта. Всички прозорци са с метални решетки, вратите също са подсилени, за да не се изкушават търсачите на чужди придобивки.

Гребният клуб на Бургас се появява през 1975 год., главният архитект на града бил гребец и благодарение на него е изграден каналът. „Това е насипно място от японското пристанище, били са най-евтините места. Оградили и направили гребна база“, разказва Димитър Янакиев. През годините клубът е бил на железничарите, после заедно с нефтохимиците и железничарите, а накрая минава и под шапката на Лукойл. „Преди около 15 години ни оставиха с 5000 лева задължения от неплатени осигуровки. От тогава се справяме сами с каквото си изкараме – помощта на общината и субсидията за завоюваните точки от държавата“, допълва още Димитър.

До преди две години клубът реално не е плащал наем. За сметка на това всичко се е поддържало и изграждало със собствени средства. Преди две години Министерството на спорта решава, че клубовете могат да получават субсидии само ако имат собствена база или имат договор за наем. Тъй като каналът и езерото са държавни, е направено партньорство между клуба и държавата. Сега обаче бургаските гребци са със запорирана сметка, защото не могат да си платят наема.