Бургас може да се превърне в спортен хъб за подготовка. В момента се разработва и концепция, как това да се случи, коментира заместник-кметът по спорт и туризъм Манол Тодоров. „Климатът тук е подходящ в 10 от 12 месеца през годината за тренировки навън. Имаме пясък, наблизо имаме планини, имаме инфраструктура“, подчерта предимствата на града ни Тодоров.

Той даде за пример и националния ни отбор по плуване, който е провел подготовката си преди Световното първенство в Катар именно в Бургас и в басейна в к/с „Славейков“. „Националният ни отбор тренира само и единствено в Бургас. Дойдоха на лагер, спаха 20 дни и тренираха на басейна. Това е пътят. Ние сме подходящи за подготвителни лагери не само през лятото“, обясни Манол Тодоров и допълни, че с колегите си от Община Бургас искат да създадат необходимите условия в парк Росенец и там целогодишно да се приемат спортните лагери на различни отбори. Освен като място за подготовка, Бургас е с амбицията и да се затвърди като спортната столица на страната.

„И като локация, и като инфраструктура можем да приемаме целогодишно спортни събития и то от световен мащаб“, подчерта заместник-кметът. Той уточни, че и спортното събитие на 2023 – Glory се е провело, благодарение на удобния транспорт до София и Истанбул.

„Зала „Арена Бургас“ е уникално спортно съоръжение. Единствената цел на нас като администрация е да имаме максимален брой събития в тази зала. Така вкарваме и туристи, защото голяма част от състезателите идват със своите семейства“, обясни Манол Тодоров. Тази година в „Арена Бургас“ са предвидени няколко сериозни спортни събития.

Още през април в залата ще се проведе Световната купа по акробатика. През юли пък ще има голямо събитие, свързано с бойните спортове. „На 99% сме постигнали договорка с една от топ 3 промоутърските компании. Те ще бъдат в Бургас, ще дойде една от най-големите звезди в ММА. Анонсирам, че най-вероятно ще изберат Бургас пред Букурещ, Истанбул или София“, обясни Тодоров.

В спортния календар на Бургас за тази година влиза и Европейското първенство по водна топка. Освен това за първи път през ноември ще се проведе и голямо маратонско бягане, за което вече са потвърдили участие над 1000 състезатели.

Едно от най-мащабните събития, което съчетава в себе си спорта и туризма обаче е фестивалът Golden Age. Над 2000 дами от цяла Европа, които са се занимавали с художествена гимнастика ще пристигнат в Бургас в края на септември. Данните от букинг платформите показват, че за този период от годината в Бургас местата за настаняване вече са заети на 97%.