Бургас бе домакин на финалите на Държавното първенство по водна топка при 13-годишни и по-малки ватерполисти, което се проведе от 6-и до 8-и декември на басейн „Меден рудник“.

Държавното първенство за деца във възрастта U13 стартира с двубои в три квалификационни групи, които се играха в столицата на басейн „Диана“, Бургас на басейна в кв. „Меден рудник“ и Варна в покрития басейн на комплекс „Приморски“.

В Бургас премериха сили 5 отбора. Сред всички участници се откроиха играчите на най-младия, най-перспективен и най-масов клуб по водна топка в България – КВТ „Арена Бургас“. Малките ватерполисти показаха завиден дух и израстване за краткото време, в което тренират заедно и подкрепяни от родители и състезателите от всички възрастови групи на клуба – момчета и момичета, успяха да се класират трети на първата квалификация от Държавното първенство, като спечелиха срещу „Славия“ (София) 11:6 и срещу бургаския „Нептун“ с 6:5, а завършиха наравно с „Ботев“ (Враца) 7:7. По този начин те изпревариха в класирането утвърдено име като „Славия“ и съгражданите си от „Нептун“. В последният си мач загубиха от другия бургаски отбор – „Черноморец“.

Турнирът подложи на изпитание малките ватерполисти на „Арена Бургас“, но водени от своя капитан, състезателите на възраст от 9 до 12 години постигнаха невероятни обрати, като в срещата с врачанския „Ботев“ при резултат 7:5 за гостите и оставащи 1.5 минути до края на мача постигнаха равен резултат с перфектно изпълнени положения и точна стрелба.

В срещата с „Нептун“ успяха да извоюват победа с 6:5 с красиви и точни попадения във вратата на противника, едното от които изпълнено в позиция зад центъра на полето. Показвайки изключително спортсменство, останаха верни на принципите на феърплея, с които са тренирани. Малките ватерполисти дадоха заявка за сериозна конкуренция с технични умения и издръжливост, благодарение на работата на техните треньори – Светозар Владков и Сергей Караджов.

Класиране: 1. Черноморец – 12 т., 2. Ботев – 7 т., 3. Арена – 7 т. (по-лоша голова разлика), 4. Нептун – 3 т., 5. Славия – 0 т.