Кметът Димитър Николов предлага да се даде парична награда на представителните отбори на шест бургаски спортни клуба, установи Gramofona.com. Основанията са за принос в развитието на спорта и издигане престижа на Бургас през 2023 година.

Ако Общинският съвет гласува положително докладната записка на Николов, то четири от клубовете – волейболните „Нефтохимик 2010“ и „Дея спорт“, баскетболният „Черноморец“ и футболният „Черноморец 1919“, ще получат по 20 000 лв. Другите два клуба – футболният „Нефтохимик“ и хандбалният „Фрегата“, ще вземат по 10 000 лв.

За да се осигури общата сума от 100 000 лв., ще бъдат разчетени допълнителни средства за спорт за 2023 г. по Приложение „Субсидиране на други дейности в спорта за 2023 г.“. Финансовите средства ще са за сметка на издръжката на общинската администрация.

Кметът предлага да се допусне предварително изпълнение на решението, с оглед предприемане на незабавни действия за получаване на този стимул през бюджетната година.

Димитър Николов мотивира паричната награда с това, че 2023 г. се е оказала най-успешната в историята на град Бургас през новия век за колективните спортове. За пръв път два представителни отбора играха финал за републиканска титла – Волейболен клуб „Нефтохимик 2010“ и Баскетболен клуб „Черноморец“. Волейболистите станаха шампиони, а баскетболистите – вицешампиони.

Волейболен клуб „Дея спорт“ се представи отлично в Републиканския шампионат, като от новия спортно-състезателен сезон разви много успешно и женски отбор.

Настоящата година е най-успешната в новата история и на ФК „Черноморец 1919“. Мъжкият представителен отбор е включен в групата на професионалните отбори във Втора Професионална футболна лига.   

През настоящия сезон треньорите в Сдружение футболен клуб „Нефтохимик 1962“ отбелязват значително увеличение на децата и младежите, които желаят да се занимават с футбол. Същевременно е разширен обхватът на участие в първенства и турнири за различните възрастови групи, по-конкретно на елитната група.

Хандбален клуб „Фрегата“ участва успешно в „А“ републиканска хандбална група, като към декември месец тази година заема четвърто място и връща старата слава на град Бургас като основен център в този спорт.

Тези успехи на спортните клубове несъмнено имат принос за увеличаване славата на Бургас като град на спорта. Значително по-голяма добавена стойност носят те обаче за увеличаване интереса и привличането на децата и учениците към активните спортове, като съществена част от постигането на здравословен начин на живот и движение от най-ранна възраст.