Момичета от цяла България мериха сили по вдигане на тежести и събраха елита по щанги в Бургас. 48 са участниците, които се включиха в турнира „Иван Абаджиев”, който се провежда за първи път в памет на легендарния треньор.

Преди час в града започна състезанието между представителки на нежния пол, а утре щанги ще двигат момчета. Почетен гост на официалното откриване на състезанието бе  двукратният олимпийски шампион и носител на много други отличия Нораир Нурикян. На откриването присъстваха и зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян и Веселина Деведжиева, началник на отдел „Спорт”.

Нурикян, заедно с трикратния световен и трикратния европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев наградиха победителите в първия кръг от състезанието. Купи раздаде и президентът на клуб „Черноморец”-Бургас Аргир Бояджиев.

В първата среща мериха сили състезателки от няколко града на страната – „Черноморец”-Бургас, Велико Търново, „Берое”-Стара Загора и Добрич.

Най-младият участник в турнира е 11-годишната Габриела Михайлова, която с лекота вдигна 30 килограма. Бургазлийчето е шампион на България по вдигане на тежести за 2018 година.

Турнирът се провежда със съдействието на община Бургас и финаносвата подкрепа на Общинският съвет по наркотични вещества.

Пред Грамофона нюз Антон Коджабашев обяви, че от догодина има амбициите турнирът да стане традиционен с международно участие.