Спортът трябва да стане достъпен и в най-малките населени места. Позицията на Движението за права и свободи изрази от трибуната на Народното събрание депутатът от Бургаска област Севим Али. Той и колегите му от групата на Движението за права и свободи подкрепиха увеличение на парите за учащи в спорта в свободното време.

Така предвидената сума от 18 милиона лева се увеличава с още 3 милиона. Али изрази мнение, че по-малките общини или населени места трябва да имат възможност да кандидатстват по проекти, от които да набавят средства за клубовете.

„За една година един клуб, който печели проект с безкрайно много изисквания, получава средно около 3-4 000 лева. Мисля, че тази сума е обидно малка за хората, които работят по една година нон стоп с децата.

Всички знаете, че най-вече в малките общини, спортните клубове и групи за спорт събират такси от децата, за да бъде сформиран хонорар за треньора или лицензирано спортно лице”, разясни бургаският депутат.

Той е категоричен, че справят ли се общините с финансирането на клубовете, родителите повече няма да бъдат обременени с плащането на такси. „Няма да има и разделението между децата кое може да плаща, кое не.

Освен това считаме, че общините ще могат да гарантират качествени занимания по ръководството на неслучайни хора, а на професионалисти в сферата на спорта”, допълни още Севим Али.