Бургас се присъединява към благотворителното бягане „Светулки RUN“, което вече четири поредни години се провежда в столицата, организирано от Софийския планински клуб. През изминалите години по време на изданията на проявата са събрани над 20 000 лв., които бяха дарени.

Тази година и от бургаския СК „Фар“ са взели решение да подкрепят каузата, като на същата дата (4 октомври, вторник) ще проведат „Светулки Рън“ край морето.

Каузата е събиране на средства в подкрепа на Фондация „Очи на четири лапи“. Мисията на фондацията е да обучава кучета – помощници на хора с увреждания.

Конкретната инициатива, към която ще бъдат насочени средствата, събрани тази година, е възпитанието, грижата и отглеждането на нови бебета кучета водачи, които след време и преминато обучение да станат „очите“ на своите стопани.

Събитието ще се проведе на 04.10 от 20:00 ч., като бягането ще стартира от паркинга на Капаните срещу Северния плаж.

Програмата е следната:

19:00-19:50 – Регистрация на място и заплащане на такса (дарение)

20:00-20:45 – Бягане

20:45-21:30 – Свободна програма и възможност за запознаване с каузата на хората със зрителни увреждания

Бягането с дължина от 5 км ще се проведе по 2,5-километровото трасе на крайбрежната алея в посока Сарафово, като обръщането ще се осъществява в района на Лугата. На мястото ще има представител на СК „Фар“, който да направлява участниците.

Желаещите да участват при регистрация правят дарение в размер на 10 лв. на място.

Всеки е свободен да дари и по-голяма сума. Всички събрани средства от събитието ще бъдат предоставени на Фондация „Очи на четири лапи“ в подкрепа на хората с увреждания и тяхната кауза.

Може да се сформира и фирмен отбор. Заплаща се обща сума за участие според броя на служителите, които биха искали да се включат в инициативата. В този случай организаторите могат да издадат сертификат или договор за дарение на фирмата.

Всички участници ще трябват да бъдат с челници или друга светлина, за да се ориентират в тъмното.

Проявата не е със състезателен характер. Няма да има времеизмерване, официално класиране, награждаване с медали. Въпреки това всеки е свободен да даде своя максимум и да се състезава със себе си и останалите бегачи. Всички участници ще получат сертификат за участието си.