Много трудности очакват бургаския ветроходец Михаил Копанов при участието му в ОСТАР - първата трансатлантическа регата за самотници. Това сподели той на пресконференция в Общината, която подпомага спортното събитие.

Началната точка на състезанието, което тази година навършва 60 години, е английският град Плимут, като маршрутът му преминава през Северния Атлантик и финишира пред Нюпорт, САЩ. Стартът се планира за 10 май.

Регатата е считана за изключително трудна, тъй като ветровете в този район са насрещни и участниците трябва да се справят със силното вълнение, което ги пресреща. Другата опасност за ветроходците са айсбергите, които се срещат често в района на Нова Скотия. По това време на годината огромните ледени късове слизат на юг. В същото време топлите влажни въздушни маси на Гълфстрийма, срещайки Лабрадорското течение до Канада, образуват много гъсти мъгли. Освен това около Канада има голям трафик на риболовни кораби.

Всички тези изброени опасности водят до там желаещите да участват в регата да са малцина. В предстоящото издание на ОСТАР досага са се записали едва 15 участници, като Михаил Копанов е единственият българин.

Участието на бургазлията в регатата не е никак евтино – само бюджетът за подготовката на плавателния съд - яхтата „Krone One“, надхвърля 60 хил. лв.

От двете страни на борда на яхтата ще бъдат залепени стикери с логото на Община Бургас, а на плавателния съд заедно с националния трибагреник ще се вее и флагът на яхтклуб "Порт Бургас".