През последните години Община Бургас целенасочено подкрепяше по всякакъв начин специално детския спорт. Това е нейна директна и дългосрочна инвестиция в здравето на подрастващото поколение, която гарантира и устойчивост в развитието на многобройните местни клубове. Неслучайно Бургас беше и Европейски град на спорта през 2015 г.

„Положените усилия дават отличен резултат, който е и комплимент за учителите, за всички спортни клубове и треньори, които работят с бургаските деца. Браво!”, каза кметът Димитър Николов.

Тази година градът ни отбелязва два рекорда. Първият е общият брой отбори - 19, класирани на финали на ученически игри за всички възрасти и пол. Вторият е покриването на пълната квота от 6 отбора - участници във финалите по хандбал. Такова постижение Бургас не е постигал от много години.

 След приключването на зоналните състезания за титлата републикански шампион на България за учебната 2015/2016 година ще се борят следните наши отбори:

 Баскетбол - юноши 8-10 клас - ГРЕ "Г.С. Раковски", и юноши 11-12 клас - ГПАЕ "Гео Милев".

Волейбол - юноши 8-10 клас - ПМГ"Акад.Н.Обрешков"; 11-12 клас юноши ПГМЕЕ, девойки ГПАЕ "Гео Милев".

Хандбал - 5-7 клас момчета и момичета - отборите на СОУ "Димчо Дебелянов"; 8-10 клас юноши -  отбор на Търговска Гимназия; девойки - ГРЕ "Г.С. Раковски"; 11-12 клас девойки - Търговска Гимназия; юноши - ПГСАГ "К. Фичето", които отстраниха в оспорван двубой с един гол разлика връстниците си от град Хасково.

Бадминтон - 5-7 клас момчета и момичета - отборите на ОУ "Братя Миладинови"; 8-10 клас юноши - ПГМЕЕ.

Лека атлетика: 5-7 клас момчета - ОУ "Елин Пелин"; 8-10 клас юноши - ПГМЕЕ; девойки - ПГСАГ "К. Фичето".

Шахмат - 5-7 клас - ПМГ"Акад.Н.Обрешков".

По право за финалите се класира отборът на СОУ "Епископ К. Преславски", поради спечеленото домакинство в тази възраст.

На 4 май за финалите на ученическите игри отпътуват най - големите - 11-12 клас юноши и девойки в спортовете баскетбол и волейбол, а на 5 май - хандбалистите.