Първият маратон „Созопол Рън“ се проведе при изключително тежки атмосферни условия - дъжд, студ и вятър, съобщиха от местната община. Въпреки всичко в него се включиха 100 състезатели. В дългите дистанции - 5 и 15 км, бягаха 23 жени и 48 мъже. Останалите - деца и начинаещи, след които и част от организаторите, пробягаха 1 км.

В състезанието, организирано от Българската федерация по лека атлетика, „Рън България“ и Община Созопол, участваха спортисти от всички созополски клубове, както и много от страната. Местният кмет Тихомир Янакиев и съпругата му Полина тичаха 15 километра, дъщеря им - Йоана - 5, а най-малкият - първокласникът Йордан - 1 км. В маратона на 5 км участва и общинският съветник Стефан Христов.

Първи в най-трудната дистанция - 15 километра, завърши Исмаил Сенанджи, който е от Уганда, но се състезава за варненски клуб. Той вече е печелил две издания на маратона в други два града в страната.

При жените на дългото трасе първа стана 13-годишната спортна надежда Мая Русева.

На второ и трето място при мъжете се класираха съответно шампионът по планинско бягане Шабан Мустафа и Валентин Вълканов.

При жените втора се нареди Борислава Видева, а на трето място – Светослава Славова.

При 5-километровата дистанция при жените най-бърза беше Кремена Ковачева, втора - Ани Христова, следвана от Цветелина Сунгрова.

При мъжете първи е Чудомир Черногоров, втори - Кольо Райчилов, трети - Йордан Петров.

Кметът Тихомир Янакиев награди първите шестима, класирали се в двете дълги дистанции при мъжете и жените. Те получиха парични награди от спонсорите. Всички участници получиха символични медали и грамоти.

„Днес всички сме победители. Победихме лошото време и доказахме, че нищо не може да ни спре в желанието ни да привличаме все повече хора, и най-вече децата, към спорта. „Созопол Рън“ ще стане традиция благодарение на Федерацията по лека атлетика и на „Рън България“, като това ще е само първата от многото инициативи, които смятаме да осъществим в Созопол“, каза Янакиев, като благодари на организаторите, спонсорите и на участниците в надпреварата.

Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика също поздрави участниците, които трябваше да се справят с дъжда и вятъра. Според него обаче това е предизвикателство и първият „Созопол Рън“ няма да бъде забравен. Бонов уточни, че по време на 7-те маратона, проведени в страната, досега не е имало толкова тежки атмосферни условия.