Парламентът започва с ревизия на Бойко Борисов и го призовава да се яви

Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за присъствието му утре на заседанието на Народното събрание.

Това каза председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева след председателския съвет. Утрешните точки в дневния ред на парламента предвиждат проекта на решение за ревизия, изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на постоянни комисии в Народното събрание.

Решенията за изслушване на Борисов и за създаването на комисия трябва вече да са внесени в парламента от Мая Манолова. Разбрахме се заседанието да го свикаме от 10.00 ч. и преди това отново да се съберем, за да обсъдим състава на комисиите, каза още Митева.

Парламентът ще заседава утре и още известно време в сградата на Народното събрание. Една от причините е, че в сградата на бившия партиен дом все още текат ремонти. Тъй като няма възможност системата за гласуване да бъде преместена обратно в Народното събрание, гласуването ще бъде с вдигане на ръка.

Ще внесем проект Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена, съобщи още Митева. "Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дни след официалните празници и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава”, каза тя.

Първите създадени комисии ще бъдат по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и Комисия по здравеопазване. “Налагат се изслушвания, налага се задаване на въпроси и получаване на съответните отговори", заяви още Ива Митева.

Разпоредих пълна пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание и журналистите ще имат пълен достъп, каза Митева. Тя заяви, че ще разпореди писмено пълен достъп на журналистите и слагане на дезинфектанти.

"Ако трябва да съм честна, не разбирам това ваше ограничение, което беше направено. В другата сграда, в която заседаваше парламентът, няма един дезинфектант, сложен някъде. Самата администрация не е предпазена от COVID-19.

Не разбирам от какво се пазиха от вас и защо беше това ограничение и тази изолация”, каза Митева, която беше директор на правната дирекция на парламента. 

Източник: Offnews.bg