Парламентарната група на ГЕРБ обяви, че партията предлага 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, а стане национален празник на Бъгария.

„Светите братя Кирил и Методий са неотменима част от пъпната връв, свързваща българската държавност с Европа и нейното културно и духовно наследство. Кирилицата е един от най-силните и разпознаваеми български символи в Европа, даващ ни исторически и културни аргументи за утвърждаване на европейската ни принадлежност“, каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Това е денят, който в най-голяма степен ни обединява – обединява всички българи, обединява минало, настояще и бъдеще. Това е денят, който в най-голяма степен припознаваме като празник – празник на образованието и културата, с които вярваме, че ще просперираме“, заяви Вълчев.

Партия "Възраждане" обаче няма да подкрепи идеята на ГЕРБ, заяви лидерът Костадин Костадинов.

"Категорично сме против, защото това е стара, претоплена идея, която периодично се появява. Без 3 март – денят на свободата, нямаше да има кой да празнува деня на буквите и българската писменост и култура. Така че не виждам причина това да се прави, освен за пореден път да претоплим стари русофобски манджи".

 

Източник: Novini.bg