Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за резултатите от референдума, проведен заедно с президентските избори, и върна преписката за ново произнасяне при спазване на задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

И според днешното решение на ВАС обаче броят на гласовете не е достатъчен, за да може резултатите от допитването до народа да са задължителни за Народното събрание.

Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове – 3 488 588.

Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини.

Според ВАС, както и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани трябва да бъде 3 489 080.

За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума обаче трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини, т.е. недостигащите гласове не са около 12 хил., а около 11,5 хил.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд с касационна жалба в14- дневен срок от съобщаването на страните.

Източник: btvnovinite.bg

Снимка: capital.bg