Външно министерство отправи предупреждение към българите, които пътуват за Украйна. На сайта на ведомството са публикувани съвети към сънародниците ни, свързани с усложнената обстановка там. Всеки, който пътува за Украйна е добре да се регистрира в сайта на МВнР в рубриката „Пътувам за..“.

Там е добре да се остави срокът на пребиваване и актуален телефон за връзка. От Външно съветват също така българите да не оставят ценните си вещи и документи без надзор.

„При пътуване с автомобил да спират само на добре осветени и оживени места по пътя и да не оставят привлекателни и скъпи вещи в салона на автомобила, след напускането му, както и своите документи и пари“, гласи друго от предупрежденията.

Описани са и някои от схемите на престъпниците в Украйна: „Често криминални групи създават ситуация (инсцениране на сбиване, катастрофа, припадане или друг нещастен случай), за да притъпят вниманието на чужденеца и да откраднат незабелязано вещи, пари и документи, поради което при попадане в подобна ситуация българските граждани следва да бъдат бдителни и предпазливи“. Друг важен съвет е в Украйна да се избягват местата, на които се събират много хора и се организират масови прояви като протести и митинги.

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на Република България в Киев и Генералното консулство в Одеса.

 

Снимка: UNIAN