Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставка. Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от БТА.

В изявление пред медиите тази вечер в Министерския съвет Симеонов каза, че е повикал техни представители, за да обяви своето лично решение да подаде оставка в качеството си на вицепремиер на България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

"Причините са продължаващата медийна кампания от последните два дни, в която кампания като продължение на кампанията, която беше провеждана спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерския съвет, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на вицепремиер, а и върху народни представители от НФСБ", твърди Симеонов.
 
"Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си позволя.

Не става въпрос за моята личност, не става въпрос само за партията, на която съм ръководител, но става въпрос за управлението на България - управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните.

И аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото. Това е причината аз да си подам оставката, тъй като както съм казвал и друг път - не ми е детската мечта да съм вицепремиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя", каза Валери Симеонов.  
 
"Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на ОП и ГЕРБ. Няма никаква драма в това, правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под натиск и на въпроса дали ми е казал Борисов, отсега ви казвам, че няма такова нещо. Решението съм взел днес следобед след като съм се консултирал с моята парламентарна група и моите партньори съответно, основно Красимир Каракачанов и сега излагам решението си", каза Симеонов пред медиите.

 

Източник: Дарик