Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза кои други партии ще покани, за да направят обща патриотична коалиция за предстоящите още през юли, както по всичко изглежда, нови парламентарни избори. В предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Нова нюз бившият вицепремиер изброи ВМРО, „Воля“, „Възраждане“, БЗНС на Николай Ненчев, Български социалдемократи и християндемократите.

На въпрос НФСБ ще се обърне ли и към „Атака“, която беше в патриотичната коалиция в предходния парламент, Симеонов отговори отрицателно.

„С „Атака“ по-скоро не, тъй като имаме горчив опит с коалицията, която създадохме за изборите през 2017 г. Тя се разпадна основно по вина на „Атака“, защото тя показа, че използва само патриотичната реторика, но на практика останахме със съмнения, че обслужва задкулисни интереси и най-вече не работи“, заяви той.

Симеонов не пожела веднага да отговори как биха се разбрали за коалиция с „Възраждане“, при положение че партията на Костадин Костадинов иска да прави референдум за изваждането на България от ЕС и НАТО. Той обаче потвърди, че НФСБ е за проевропейска и проатлантическа ориентация на страната и е против всякакви референдуми.

„Но всички тези теми ще бъдат обсъдени, и то само в името на обединението на патриотичните сили, което би дало представителство на над 300 хил. български граждани в Народното събрание. В момента тези хора не са представени в парламента, което силно деформира политическото пространство в 45-ото НС“, коментира той.

Симеонов съобщи, че до 10 май ще проведе допълнителни консултации със споменатите партии и се надява да успеят да постигнат обединение помежду си.

Източник и снимка: Нова нюз