Пожарната и спешният телефон 112 да се обособят в самостоятелна агенция. Това умуват в момента в МВР. Вече има и създадена работна група, която трябва да изготви проект с предполагаемия щат и функции на бъдещата агенция. Заповедта за създаването й е от 6 януари.

Тепърва ще се решава и дали новата агенция ще бъде изпълнителна, или държавна. Ако е изпълнителна, то тя ще остане под шапката на МВР. Ако бъде държавна обаче, ще се изведе от структурата на вътрешното ведомство и ще бъде на пряко подчинение на Министерски съвет.

Изваждането на двете структури в самостоятелна агенция цели да се оптимизира структурата на МВР, става ясно от заповедта на министър Бойко Рашков.

Новината предизвика недоволството на част от синдикалните структури в МВР. От СФСМВР коментираха, че това е поредното действие на управляващите, което се разминава със заявеното от коалиционните партньори при обсъждането на темата „Сигурност“. Определиха идеята като поредната псевдореформа и предупредиха, че щетите от нея отново ще са за сметка на служителите и обществото.