Промени в Наказателния кодекс, които да гарантират по-строги наказания за нелегален трафик на мигранти предлага служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Повод е последната вълна от инциденти, свързани с нелегални мигранти. Вчера полицай пострада тежко край София при поредна гонка. Няколко часа по-късно в центъра на Бургас катастрофира автомобил с нелегални мигранти, който се е опитвал да избяга от преследващите го полицейски патрули. Тази сутрин, отново след гонка с униформени, са задържани двама поляци, които са превозвали 10 души.

Част от поправките в НК предвиждат да се избегнат условните присъди, които в момента масово получават каналджиите. Иван Демерджиев даде за пример и решението на съда, с което човекът наел автобуса-убиец в Бургас също е получил условно наказание. Става въпрос за сириеца, който нае автобуса помел и убил двамата полицаи на кръговото кръстовище „Трапезица“.

"Т.е. лицата, които ние задържаме, знаете по какъв начин, знаете колко трудно, след ден-два или три отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава“, коментира Демерджиев.

Министърът уточни, че полицаите не провокират и не преследват каналджиите. Целта на униформените е да ги спрат преди да влязат в големите градове като София и Бургас. И попита, какво ще се случи, ако подобен автомобил навлезе с 200 км/ч в София. Демерджиев допълни, че в подобна ситуация не могат да се използват ленти със шипове, защото това ще доведе до смъртта на хората, които са в преследвания автомобил.

Иван Демерджиев призова тримата бивши вътрешни министри, които в момента са депутати да съдействат за промените в Наказателния кодекс.

„Разчитам на подкрепа и помощ не за мен, а за Министерството на вътрешните работи.“