Поне трима настоящи депутати ще са кандидати на БСП за кметове на големи градове. Николай Тишев влиза в надпреварата за Бургас, Станислав Владимиров – за Перник, а Тодор Байчев – за Карнобат, пише Dnevnik.bg. Техните кандидатури са издигнати от местните конференции и се очаква да бъдат утвърдени от Националния съвет на партията в началото на септември.

В последния момент ще бъде избран кандидатът на БСП за кмет на София, тъй като градската конференция е насрочена за 14 септември. От партията вече дават знаци, че биха подкрепили омбудсмана Мая Манолова, ако тя обяви кандидатура – районни структури издигат номинацията ѝ, зам.-председателят на БСП Кирил Добрев я определя като най-подходящия кандидат, а макар и неофициално – от "Позитано" 20 казват, че няма да се месят на структурите при номинациите. Досега се смяташе, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не е склонна да подкрепи кандидатурата на Манолова. Последната пък твърди, че още не е решила дали ще влезе в надпреварата.

БСП ще издигне за нов мандат успешните си кметове. Отново за подкрепата на избирателите например ще се бори кметът на Каварна Нина Ставрева.

Целта на БСП е да увеличи поне с 50 на сто представителството си в местната власт. В момента левицата има 910 общински съветници, 30 общински кмета и подкрепя още толкова.

Снимка: Пресцентър БСП