България ще поиска от Европейската комисия, съгласно съществуващите правилата,възстановяване на между 50% и 75% от разходите за справянето с заболяването заразен нодуларен дерматит, съобщи на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

България получи общо 150 хил. ваксини от Европейската комисия, останалите ги купи и до средата на юли приключи с ваксинацията в цялата страна. От тогава досега няма нови регистрирани огнища и може да се каже, че сме се справили с това предизвикателство, добави тя.

Министърът отбеляза обаче, че в съседни страни развитието на болестта продължава и предизвикателството пред всички е какви мерки да се вземат и какви допълнителни научни изследвания са нужни.

По думите ѝ най-важно сега е промяна на правната рамка и облекчаване на рестрикциите за търговия с животни, които са ваксинирани и вече имат изграден имунитет, както и промяна на регулацията за търговия с продукти от тях.

На пресконференцията присъства и еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който е в София за участие в конференция за борба с болестта.

Той отбеляза, че от изключително голямо значение за справяне със заболяването, са регионалното сътрудничество и работата между отделните страни. ЕК е предприела вече редица мерки, не само в страни от ЕС, и ще продължи да полага необходимите мерки в бъдеще, заяви той.

 

Източник: btvnovinite.bg

Снимка: М3X