Началникът на база "Гранични полицейски кораби" комисар Светлан Кичиков ще бъде назначен за директор на Главна дирекция "Гранична полиция", съобщи БНР.

По-рано днес директорът на Граничната полиция комисар Антонио Ангеров и заместникът му Йотко Андреев подадоха оставки. Това стана след личното настояване на премиера Бойко Борисов. Причината за оставките е скандалът с обществената поръчка за транспорт на мигранти към разпределителните центрове.

Оказа се, че тя е спечелена от човек, който в момента е обвиняем по дело за каналджийство.

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност “Корабоводене за военно-морския флот”, магистър. 
 
Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове. 

 
Професионалният стаж в МВР на Светлан Кичиков започва през 1992г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб.
 
Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас. На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол. 
 
Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор“, който в началото на годината /26.01. – 08.03.2016 г./ участва успешно в операцията на Агенция „Фронтекс“  „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница. 
В рамките на професионалния му стаж в МВР е награждаван многократно. 

 

 

Снимка: 24 часа