Президентът на ПЕС Сергей Станишев отпада изцяло от листата на БСП за евровота, съобщава Нова телевизия.

"Няма как в партия със 130 годишна история основен въпрос да бъде присъствието на една или друга фигура в листата. Партията е колективен орган, тя взима колективни решения и аз смятам, че въпросът ще намери своя отговор на заседанието на Националния съвет. Най-общо искам да кажа, че всеки член на БСП може да бъде полезен от позицията, която защитава. Г-н Станишев е успешен президент на ПЕС. Ние вярваме, че в тази си роля може да бъде изключително полезен, както за европейската левица, така и за БСП и без да бъде член на Европейския парламент”, това заяви пред Нова телевизия Атанас Зафиров.

Изпълнителното бюро вече има готова завършена листа, която ще предложи за одобрение на членовете на Националния съвет на закрит пленум на БСП на „Позитано“ 20.

Началникът на кабинета на президента Иво Христов влиза в листата.

"Важно е да посочим философията на самата листа, а именно – БСП е единствената партия, която първо започна от политиките и после премина към лицата, които олицетворяват тези политики”, коментира още Зафиров.

По думите му в листата има 16 нови лица. „На предишните избори претърпяхме тежка загуба и е нормално да търсим промяна и в лицата, и в посланията, и във философията”, каза още Зафиров.