Удължаваме с 6 месеца срока за издаване на лични документи, за да няма струпвания. Протоколите за скъпите лекарства се удължават с 12 месеца. Решенията за ТЕЛК се удължават до края на месец май. Ако има струпване на хора около касите, съответният магазин ще бъде затворен принудително. Веригите за бързо хранене могат да работят само, ако човек иска да си купи храна за вкъщи. РЗИ и МВР ще следят за контрола.  Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

„Целта на приетите извънредни мерки е да не позволяваме струпването на хора на определени места. Това е единствената мярка, която в световен мащаб е доказана, че работи срещу коронавируса“.

„Колкото повече намалим движението на хора, толкова по-силно ще намалим разпространението на заразата. Статистиката показва, че има все повече излекувани. Светът предприема спешни мерки. Няма нищо по-различно от това, което сме въвели. Призовавам към самодисциплина“, категоричен е Борисов.

Надявам се двете седмици, които сме дали като срок, да дадат резултат и да облекчим ситуацията. Парламентът е готов да гласува всичко необходимо, което е за доброто на хората“, подчерта премиерът Борисов.

“Правя следните препоръки – кметовете да бъдат много внимателни със затварянето на пазарите. Второто много важно – от 17 часа днес на тел. 112 може да се задават въпроси за заповедта на Министерство на здравеопазването. 4 души ще седят на телефоните, за да може да се отговаря на хората”, обясни още Борисов.

“Разчитаме на добросъвестността на търговците. Нека не правят опити за спекула, защото това ще бъде прекратено. Зависи много от всеки един от нас мерките да дадат резултат… Да си дадем тези две седмици. Готови сме да отреагираме във всяка една ситуация. Ако е необходимо ще затегнем мерките “, допълни той.

„Искам категорично да заявя, че търговска дейност продължава да се извършва по досега установения ред, с изключение на тези, които са посочени в заповедта. Това са увеселителните и игралните зали, дискотеки и барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, сладкарници и големи търговски центрове като молове. В тях остават да функционират по нормалния си ред застрахователните и банкови гишета, офиси, а също така и аптеките и хранителните вериги”, обясни на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Ние не затваряме хотели по курортите. Въвеждаме ред да не се струпват хора. Даваме възможност собственикът да организира кетъринг по стаите и така да обслужва своите гости. Магазинчетата по курортите продължават да функционират, но е ангажимент на собственика да не се предизвика струпване. Обявих вече, че при такова, обектът ще бъде затварян", обясни министър Ананиев.

Според него рискът е преценен и даде пример с други държави, в които не взети превантивни мерки. 

"Искам да ви уведомя, че точно поради тази причина, ние смекчихме изискванията от първата заповед и пуснахме в действия втората, която е с по-меки действия. Считаме, че това е балансът, при който икономиката ще работи, но в същото време ще защитим българските граждани. При всяка една промяна на ситуацията правителството има възможността да реагира. Ние можем да вземем по-строги мерки и обратното. Ако видим, че е отминал пикът, ние може да смекчим мерките. Считам обаче, че тези мерки са задължителни. С финансовия министър постоянно правим разчети", обясни Ананиев.

 

Източник: DarikNews

Снимка: Министерски съвет