Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9 юни. Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата.

Сега от "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители във варианта, използван на изборите за общински съветници и за кметове. Първо трябва да се визуализира бюлетината за народни представители и след нея - тази за евродепутати", заяви пред БНР заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов.

Според обществената поръчка фирмата ще извърши профилактика и диагностика на устройствата, техническо обслужване в предизборния и изборния ден, както и транспортирането им по места.

На този етап е предвидено машини за гласуване на 9 юни да има в 9346 секции в страната. В тях избирателите по списък са над 300. Броят на избирателите в предварителните за вота за българските евродепутати е 6 157 220. С право на глас за изборите за народни представители към момента са 6 639 000 избиратели.

Регистрирани и участващи в предстоящия вот са 22 партии и 11 коалиции. От тях една партия и една коалиция са регистрирани само за участието в избори за национален парламент. 

Източник: https://nova.bg/