Ръководителите на службите не се съгласуват с партньорски държави - няма такова законово изискване, нито такава практика. Това заяви пред депутатите председателят на ДАНС Пламен Тончев.

В Народното събрание изслушват директорите на специалните служби след изтеклия запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". По предложение на "Възраждане" депутатите гласуваха заседанието да се излъчва на живо по БНТ 1.

По време на изслушването си Пламен Тончев заяви, че не отговарят на истината и твърденията, че назначаването на ръководители на службите се съгласува с партньорските държави заради необходимостта от достъп до класифицирана информация на ЕС и НАТО.

"Назначаването на председател на ДАНС се извършва по стриктно законова процедура, която е само в рамките на Република България. По предложение на министерски съвет те се назначават с указ на президента. В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурите за председател на ДАНС да се съгласуват с когото и да е, в това число и чужди посолства. Има законов ред за достъп до национална класифицирана информация и до такава на НАТО и ЕС. Ние като членове на ЕС и НАТО също не съгласуваме кандидатите за ръководители на партньорските служби", заяви Пламен Тончев.

Той отрече и намеците за руско влияние в службите като изтъкна способността на ДАНС сама да открива такива клетки в структурите си. Тончев припомни случая, в който двама служители на ДАНС бяха уличени в такова поведение, в резултат на което в момента те са обвиняеми, а руски дипломати са обявени за персона нон грата у нас.

"Недоказаните твърдения създават репутационни вреди не само на службите, но и на държавата. Опитите за дискредитиране на институции, насаждане на несигурност и разделение сред обществото, е елемент от хибридните реакции, включително и на Москва", изтъкна Пламен Тончев.

 

Източник: БНТ