Господин Министър, похвално е, че в края на тази управленска агония (по думи на Ваш бивш коалиционен партньор) и в края на това пагубно за страната ни управление, в последните три седмици се явявате на парламентарен контрол. Бъдете така добър да отговорите на всички наши въпроси. С тези думи народният представител от ДПС Севим Али започна въпроса си към вътрешния министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол, съобщиха от партийния пресцентър.

Въпросът ми касае млад човек, активист на младежката организация на ДПС, на 25 години, който никога не е стъпвал в районно полицейско управление по никакъв повод освен да си вади лични документи или шофьорска книжка, каза Али.

На 8 юли 2021 г. в село Карагеоргиево, община Айтос на този млад човек е извършен обиск и проверка на автомобила. Казва се Хюсеин Али Мехмедали и е жител на село Зайчар, община Руен. В него са намерени агитационни материали. Същият този млад човек е задължен да подпише протокол, че раздава агитационни материали, разказа депутатът от ДПС.

И попита: На какво законово основание и по кое досъдебно производство е извършен обискът, уведомена ли е прокуратурата и какви са по-нататъшните действия по случая.

Г-н Али, така поставен от Вас въпросът изглежда доста критично към служителите на МВР, каза Бойко Рашков. Той съобщи, че служителите на МВР са действали по сигнал. Но призна, че случаят е докладван на Районната прокуратура и тя е отказа да образува досъдебно производство поради липса на факти и обстоятелства.

Г-н министър, явно бащината ви обич към младите хора не важи за младите, когато са от редиците на ДПС. Ние, ДПС, винаги сме подкрепяли действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за предотвратяване на купения вот. Винаги сме подкрепяли борбата с купения вот. И смея да твърдя, че познавам не малко служители на Министерството на вътрешните работи, които съвсем безпристрастно и професионално, изпълняват своите задължения като такива, рекликира министъра Севим Али.

Политическите указания, които бяха дадени миналата година, през месец юли и през месец ноември, те бяха намеса в изборния процес, уважаеми господин министър. Това стана през миналата година и нито един сигнал, за който говорите Вие, не може да бъде основание за незаконни действия от страна на служители на Министерството на вътрешните работи, категоричен бе народният представител.

В конкретния случай става въпрос за млад човек, който не се крие, с личния си автомобил, обикаля населеното място, раздава агитационни материали на ДПС и с таблет, на който е свалено приложение, показва на жителите на това населено място как те да гласуват на предстоящите избори през месец юли, тъй като и политиката на държавата беше в тази насока, каза Севим Али. И припомни, че за първи път имаше изцяло машинно гласуване и политиката на държавата беше хората да бъдат максимално улеснени в своето конституционно право, когато упражняват вот.

В личен разговор този млад господин ми спомена следното: Целта на този автосигнал, на този контролиран сигнал беше да бъда унижен пред очите на моите приятели. Целта беше да бъде внушено на хората на това населено място, видите ли, едва ли не ДПС върши нещо нередно, каза депутатът. И допълни: "Пак в личен разговор същият този млад човек, който е роден през 1996 г. и е чувал за Живковия режим само от своите родители, ми каза: Имах чувството, че живея в епизод от тоталитарния режим.".

Господин Министър, колкото и да се опитвате да се разграничавате от действията на онзи тоталитарен мракобесен режим, този млад човек с това ще ви запомни, каза още Али. Народният представител от ДПС зададе и втори въпрос на Бойко Рашков. Той също бе оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания миналата година. На 7 юли 2021 г. в град Средец, област Бургас, е извършен обиск в дома на г-н Лало Андонов Гюров, общински председател на ДПС.

Четири патрулки на Жандармерията и две патрулки от Районното управление отиват пред дома му, служителите претърсват дома му и в изборния ден е задържан в Районното управление в град Средец повече от три часа.

Бих препоръчал да се сезира прокуратурата и да се извърши разследване и проверка дали служители на МВР са извършили престъпление, отговори, както на всички останали въпроси от депутатите на ДПС, Бойко Рашков. Той обяви, че Лало Гюров не е отвеждан в полицейското управление.

Севим Али обаче не се съгласи. И цитира думите на Лало Гюров: "Това стана пред погледите на жена ми, пред погледите на сина ми, пред погледите на снаха ми, която беше бременна в деветия месец".

Целта е една единствена – да не може този човек да си свърши работата, защото е общински съветник, защото е призван да провежда избори, каза народният представител.

И се обърна към министъра: "Много внимателно следя всеки един Ваш отговор на поставените от ДПС въпроси за наистина за оказан натиск и тормоз по време на предизборната кампания и в изборния ден. Нищо конкретно не казвате.

Имате два отговора. Единият е политическо изказване, другият - внушения, че едва ли не ДПС върши нещо нередно. Това говори само едно - че не познавате избирателите на ДПС. Няма сила, която да отиде и да купи тези хора, тези достойни и отрудени български граждани, които преди 32 години са направили своя осъзнат ценностен избор. Това са хората, които доведоха демокрацията в България".

Пътят на ДПС е демокрация, права и свободи за всички български граждани в нашата обща родина България, заключи Севим Али.

Източник: https://www.dps.bg/