"Очаквам  да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват. Това им го каза и Европейския съюз. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се изпълнява. Това означава изпълнение и на двустранните протоколи, където именно се регламентира отказът от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна".

Това коментира в Бургас президентът Румен Радев след изявленията на новоизбрания президент на Северна Македония Гордана Силяновска. Той беше помолен да коментира и факта, че не е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на Силяновска.

„Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна-кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната, която не зачита международното право", допълни Радев и напомни, че пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София.