От Бургас предзидентът Румен Радев поиска парламентът да озапти финансовия министър и заплаши да наложи вето на бюджета. Държавният глава не спести критиките си към доскорошното си протеже Асен Василев.

„Ние сме свидетели на серия от авантюри в областта на финансите. Аз много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира Булгартрансгаз. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лева дълг, постъпления в бюджета няма, а това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори“, заяви Радев.

Той разкритикува и намерението на министър Асен Василев за разпродаване на държавния поземлен фонд. „Тази земя е стратегически ресурс, тя касае нашата национална продоволствена сигурност и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси“, категоричен е Румен Радев.

Той предупреди също така, че подобна идея дава голяма възможност за злоупотреби. „За това призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра. Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министърът на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, обяви още Румен Радев.

Държавният глава коментира и бедственото положение в страната. Той изрази благодарност към всички екипи и доброволци, които "не чакаха от изпадналата в ступор държава, а взеха в свои ръце инициативата за справяне с тежкото положение".